Eind 2025 opent Caring Communities de woonvoorziening Kubus-Katrijp in Amsterdam-Noord. Deze woonvoorziening in zelfbeheer is voor 30 bewoners met een psychische kwetsbaarheid. Samen met hun naasten wordt deze woonvoorziening ontwikkeld.
Hoe ziet de Kubus Katrijp eruit?
Woningcorporatie Stadgenoot ontwikkelt bij het Waterlandplein de Kubus Katrijplocatie bestaande uit 152 sociale huurwoningen en 105 vrije sector woningen. Daarvan zijn 23 sociale huurwoningen, de gemeenschappelijke ruimte en het kantoor van het team ambulante begeleiding bestemd voor de woonvoorziening. Vanaf 2027 komen daar ook nog 7 woningen bij in de wijk en op loopafstand van de woonvoorziening. Klik hier voor meer informatie over de woonvoorziening en de overige nieuwbouw.
Hoe wordt de woonvoorziening met de toekomstige bewoners vormgegeven?
De toekomstige bewoners zijn mannen en vrouwen van verschillende leeftijden, opleidingen en culturele achtergronden. Door samen te wonen in een woonvoorziening, steunen de bewoners elkaar.
Voor de ambulante begeleiding is een overeenkomst gesloten met Cordaan.
Het team met altijd dezelfde medewerkers is m.u.v. de zondag iedere dag aanwezig. Deze bezetting is uniek in een ambulante setting. Daarnaast heeft de woonvoorziening een community coördinator en een community ondersteuner.
In de gemeenschappelijke ruimte kunnen bewoners elkaar iedere dag ontmoeten en worden activiteiten ontwikkeld en uitgevoerd. Zij worden hierin bijgestaan door de community coördinator, hun naasten en hun persoonlijk begeleiders. In deze community ontstaat een voor de bewoners zeer waardevol sociaal netwerk.
Werken vanuit de herstelgedachte staat centraal waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen persoonlijk, maatschappelijk en klinisch herstel. Niet alle toekomstige bewoners en hun naasten zullen even ver zijn in hun herstel.
Ook daarom zullen meteen na de selectie van de bewoners hersteltrainingen worden aangeboden aan zowel de bewoners als hun naasten.
De ontstaansgeschiedenis van de Kubus Katrijp is practice based. De Kraaipan Oase in Amsterdam-Oost heeft hiervoor model gestaan.
Wat is er nodig om toegelaten te worden?
- Je kiest uit volle overtuiging voor het wonen in een community en je bent bereid en in staat om een actieve rol te spelen in de ontwikkeling van de woonvoorziening en ook daarna een actieve rol te spelen.
- Je hebt een naaste die ook een actieve rol wil spelen, zoals hierboven beschreven. Er moeten bijvoorbeeld ook naasten in staat en bereid zijn om het bestuur van de Kubus Katrijp te gaan vormen, daarin bijgestaan door de community ondersteuner.
- Je hebt een behandelaar.
- Je komt in aanmerking voor een Wmo-indicatie Begeleid Thuis wat betekent dat begeleiding niet altijd op afroep beschikbaar is (bespreek met je behandelaar hoe deze aankijkt tegen een herindicatie als je nu een andere indicatie hebt).
- Je hebt een inkomen op minimaal bijstandsniveau (mensen die in de schuldhulpverlening zitten en daardoor op een lager inkomensniveau zitten, vallen ook binnen dit criterium).
- Verslaving mag niet op de voorgrond staan.
- Je woont in de regio Amsterdam.
- Je moet eind 2025 minimaal 23 jaar zijn. In sommige gevallen (bij garantstelling door een naaste of toestemming van de belastingdienst om huurtoeslag aan te vragen) is minimaal 22 jaar eind 2025 ook mogelijk.
Hoe kan ik me aanmelden?
De werving van toekomstige bewoners en hun naasten is inmiddels gestart.
We willen z.s.m. een groep kandidaat-bewoners met naasten vormen om met elkaar de community te gaan ontwikkelen.
Heb je belangstelling en voldoe je aan de selectiecriteria? Schrijf je dan z.s.m. in via deze link.